Please enable JS

NOVINKY

Zone3 bezpečnost především


12. duben 2021 / Run/Indoor

Tipy pro bezpečné plavání na studené a otevřené vodě

Dr. Lis Kilcourse MBBS MRCGP, aka The Running Medic

V loňském roce obrovsky vzrostla popularita plavání na otevřené a studené vodě, a to zcela oprávněně. Plavání na otevřené vodě má mnoho zdravotních výhod. Plavání na otevřené vodě oslovilo mnoho lidí, kteří o této aktivitě předtím neuvažovali. I toto zapříčinila globální pandemie koronaviru a omezený přístup do vnitřních rekreačních zařízení. Mluvila jsem o tom, jak vzrušující je plavání na otevřené vodě. Plavání na otevřené vodě a pobyt ve studené vodě však přinášejí i rizika. Míra rizika může záviset na několika věcech: jaký jste plavec a vaše důvěra ve vodu, jak se cítíte v určitý den, teplota vody, znečištění a typ vodní plochy, ve které plavete. Zde je několik tipů, jak se bezpečně pohybovat na otevřené vodě.

Jaké vybavení potřebujete?

Jaké vybavení potřebujete, bude velmi záviset na teplotě vody. Při teplotě nad 19 °C možná nebudete potřebovat nic jiného než plavky, zatímco při teplotě nižší už to bude chtít neopren.

Pokud jde o plavání ve studené vodě, je důležité zvolit správné vybavení. Online světem létají fotografie nadšených lidí v plavkách a čepici s bambulí, stejně jako zapálených borců, kteří to chtějí udělat. Pokud se však necítíte dobře, zkuste neopren. Vybrat můžete termo neopren anebo neoprenové základní vrstvy, rukavice, ponožky a čepici pro zvýšení tepla a pro omezení pocitu chladu na rukách a nohách. Zone3 nabízí vynikající vybavení všech typů, které používám a osobně považuji za velmi užitečné.

Samozřejmě, pokud chcete jít jen ve vlastní kůží (skins - termín pro plavání na otevřené vodě pouze v plavkách), můžete. Mnozí se rozhodli začít na otevřené vodě tímto způsobem. Ale pro mne by to nebylo. Při plavání na otevřené vodě se tělo přizpůsobuje snížením přívodu krve do pokožky, takže náš tělesný tuk poskytuje izolační vrstvu proti chladu, někdy nazývanou „biopren“.

Kromě samotného neoprenu je vhodné mít vlečný plovák, který vás zviditelní pro ostatní ze břehu. Mnoho plaveckých oddílů bude trvat na tom, že budete mít vlečný plovák, pokud jste ve vodě.

Ujistěte se, že máte dostatek teplých vrstev, když vylezete z vody. I obyčejný dlouhý župan odvede trochu nezbytné práce pro udržení tepla po plavání. Navíc je vždy praktické mít termosku s teplým čajem, když vystoupíte z vody!

Než vstoupíte do vody

Než vstoupíte do vody, je třeba zvážit několik věcí.

Je voda bezpečná?

Přemýšlejte o znečištění a proudech, které mohou ve vodě být. Vyberte si bezpečné místo pro vstup a výstup z vody. Nechtěla bych plavat sama, takže chodím s kamarádem nebo na organizované plavání; například Swim England má seznam míst, kde můžete bezpečně plavat na otevřené vodě.

Jaký jste plavec?

Pokud jdete poprvé, přemýšlejte o tom; jak dobrý jste plavec; jaké jsou podmínky ve vodě, jak jste se aklimatizovali na vodu, jaká je vaše vytrvalost a berte na zřetel i povětrnostní podmínky? Nezapomeňte, že být zkušeným, silným plavec v krytém bazénu se liší od silného plavce venku. Uvědomte si tedy svoje schopnosti a nepřeceňujte své síly, než vstoupíte do vody.

Jaká je teplota vody?

Cokoli pod 6 °C mrzne; pod 12 °C je velmi chladno; mezi 12 a 16 °C je chladno, od 16 do 20 °C je dostatečně teplo, aby se někteří mohli cítit pohodlně bez neoprenu a nad 20 °C je příjemně. Třeba ve Velké Británii trvá do dubna, než se voda dostane na dvojciferné hodnoty, i když se to může lišit v závislosti na zimě; a zůstává nad 10 °C až do konce října. V létě může dosáhnout až 20 °C, ale opět se to může lišit v závislosti na počasí.

Když jste ve vodě

Při vstupu do vody postupujte pomalu, protože počáteční změna teploty (chladný šok) může způsobit hyperventilaci. Vaše tělo se tomu přizpůsobí opakovaným vystavením studené vodě, stačí 5-6 zachvění po dobu tří minut ve studené vodě, které vám pomohou přizpůsobit se, ale i tak je důležité vodu respektovat a pomalu vstupovat. Proto je důležité neskákat do vody, šok může způsobit, že přestanete dýchat.

Jakmile se ocitnete ve vodě, můžete se setkat se ztrátou síly vlivem chladu. Tehdy se snižuje průtok krve do končetin, vaše svaly ztrácejí sílu a plavání bude stále obtížnější. Jak vám bude zima, vaše tělo se může někdy začít cítit tepleji, což samo o sobě může být znamením nebezpečí. Držte se blízko břehu a nenechte se zlákat plavat do středu jezera. Nepokoušejte se se za každou cenu pokořit určitou vzdálenost nebo čas ve vodě a nesnažte se porovnávat s předchozími pokusy. Přijměte, že někdy budou dny, kdy můžete ve vodě zůstat déle a jít dál než ostatní; to se může lišit v závislosti na tom, jak jste unavení nebo jaké je počasí, stejně jako při jakémkoli jiné aktivitě. Možná zjistíte, že někdy můžete udělat jen několik záběrů a vracíte se na břeh, což je v pořádku. Rychlé ponoření do studené vody na několik minut je naprosto v pořádku a je dobré pro vaši duševní pohodu, pokud se v ten den cítíte pohodlně.

Výstup z vody

Vystupte z vody, když máte pocit, že vám začíná být zima. Může se to zdát zřejmé, ale mysl vás může obelhat - pocit chladu vystřídá opětovný pocit tepla.

Největším rizikem na břehu je následný šok. Ten nastane, když tělo pokračuje v ochlazování i poté, co jste se dostali z vody. Dochází k tomu z důvodu vodivého chlazení a může trvat až 30 minut. Existuje několik úkonů, které můžete udělat, abyste snížili pravděpodobnost, že k tomu dojde. Nejprve se rychle osušte, nejdříve svlékněte věci z horní poloviny těla a oblékněte si na ní několik vrstev. Postavte se na suchou, teplou podložku, abyste zabránili úniku tepla prostřednictvím chodidel a napijte se něčeho teplého – horký čaj z termosky je ideální.

Existuje riziko vzniku podchlazení, zejména pokud je voda studená, ale i když není. Podchlazení je stav, když tělesná teplota klesne pod 35 °C. Projevuje se nekontrolovatelným chvěním, ztrátou koordinace, ztuhnutím dlaní, potížemi s řečí a slabostí paží a nohou. Pokud zahlédnete někoho a domníváte se, že jeví známky podchlazení, nebo i sami potýkáte s příznaky podchlazení, snažte se dostat co nejrychleji z vody. Svlékněte si všechno mokré oblečení, osušte se, zůstaňte v závětří a buď si lehněte nebo sedněte. Oblékněte si hodně vrstev a dejte si něco teplého k pití (bez kofeinu nebo alkoholu), nejlépe s cukrem. Dostaňte se do tepla. Může vám pomoci i láhev s teplou vodou. Dávejte si pozor, aby podchlazení nezpomalilo vaše myšlení a možná si nebudete vědomi svého stavu, když příznaky začnou.

Může to zdát, že plavání na otevřené vodě má spoustu negativ, ale má i mnoho pozitiv. Stejně jako u tolika dalších věcí je nutné k činnosti přistupovat bezpečně, v rámci svých možností a maximálně zodpovědně.

Nenechte se tím odradit! Venku ve vodě je spousta zábavy, pokud to děláte bezpečně.

Dr Lis Kilcourse MBBS MRCGP je lékařka z Manchesteru, běžkyně a plavkyně.

 

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY