Please enable JS

NOVINKY

Závodníci Superioru bojovali na posledním ročníku legendárního Šela maratonu


7. květen 2024 / Bike

Pomyslnou tečku za svou 24letou historií napsal víkendový Šela maraton. S oblíbeným MTB závodem se do Lipníku nad Bečvou přijely rozloučit stovky hobby cyklistů, ale také početné pole elitních závodníků, mezi kterými nechyběl ani olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Ten se na Šele teprve rozjížděl do závodního rytmu po zlomenině klíční kosti a k nejrychlejším nepatřil. Všem možná trochu překvapivě vypálil rybník skvěle jedoucí Ondřej Rakus z týmu JK Animals. Závodníci Superior Teamu Filip Adel a Jan Jobánek dojeli na 4. a 6. místě.

Šela maraton je známý svojí atraktivní tratí s mnoha hravými singletracky, ale také díky několika výjezdům na hrad Helfštýn. A hned první stoupání k této středověké památce ukázalo, že se o vítězi závodu bude rozhodovat z jezdců pětičlenné vedoucí skupinky. Kromě pozdějšího vítěze na čele jeli Vojtěch Neradil (PSG Mechanix), Marek Bartůňek (Česká spořitelna Accolade), David Pravda (Pells Unity), ale i vítěz tří ročníků Šely Filip Adel (Superior Team). Další obhájci z let minulých Kulhavý a Jobánek zběsilé rychlosti po startu nestačili. Nakonec i Adel v polovině závodu podlehl tempu soupeřů a musel se spokojit s bojem o 4. místo.

„Začátek byl asi nejrychlejší, jaký jsem na Šele zažil. Vysoký tempo v prvním kopci to nadělilo a při průjezdu Helfštýnem na třetím kilometru jsme už zůstali jen v pěti. Pocity nebyly špatný a první hodinu jsem věřil, že by to mohlo vyjít. Za půlkou závodu na mě padla ale solidní deka a já sotva dokázal otočit nohama. V závěru jsem se ještě dokázal zmáčknout a bylo z toho nakonec čtvrtý místo. Nebyl to zkrátka můj den. Špička se na domácí maratonský scéně neskutečně vyrovnává a vyhrát závod je rok od roku těžší,“ řekl v cíli Filip Adel.

Honza Jobánek, který se po většinu závodu pohyboval ve druhé skupince jedoucí o 6. místo popsal závod takto: „To tempo, kterým se od startu vypálilo, bylo pro mě naprosto neakceptovatelný. Vím, že nemůžu jet první kiláky přes hranu, těžko se z toho pak dostávám. Popravdě jsem čekal, že by se to mohlo ještě sjet, ale kluci vepředu jeli pořád dost rychle. Mně se to rozjelo později, docela pěkně jsem ve skupince spolupracoval s bratry Brzóskovými a trochu jsem doufal, že se zepředu vrátí někdo, kdo přepálil začátek. To se ale nestalo, a tak jsem rád, že jsem v posledním výjezdu na hrad ubojoval 6. místo.“

Foto: Miloš Lubas

Výsledky Šela maraton 76km 2024:
1. RAKUS Ondřej (JK ANIMALS MTB TEAM) 2:58:28
2. NERADIL Vojtěch (PSG Mechanix) 2:58:51 +0:23
3. BARTŮNĚK Marek (Česká spořitelna-Accolade) 2:59:46 +1:18
4. ADEL Filip (Superior Team) 3:02:50 +4:22
5. PRAVDA David (Pells unity) 3:03:16 +4:48
6. JOBÁNEK Jan (Superior Team) 3:03:42 +5:14

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY