Please enable JS

NOVINKY

TURISTICKÁ HŮL Z KONOPÍ


15. červen 2023 / Ski/Outdoor

Turistická hůl z konopí? Může to znít divně, ale specialista na hole a rukavice LEKI to dokázal. Společnost LEKI pověřila pěstitele konopí, aby vytvořili alternativu k tradičním výrobním materiálům, jakými jsou hliník a karbon.

Obvykle není dobrým znamením, když na příjezdové cestě stojí policejní auto, ale ve společnosti LEKI se tato událost stala rutinou. V loňském roce se místní policie zastavila pětkrát. Nejednalo se o vyšetřování, ale o inspekční návštěvy.

V roce 2022 společnost LEKI zahájila projekt "Hemp One Vario". Znalci komerčního pěstování pravděpodobně vědí o přísných podmínkách spojených s pěstováním. Například plodina musí být registrována u Federální agentury pro zemědělství a potraviny. Musí se sledovat obsah THC (THC = hlavní psychoaktivní složka konopí), aby bylo zajištěno, že nepřekračuje procento povolené zákonem. Sklizeň je možná pouze po schválení pověřeným úřadem.

Společnost LEKI úzce spolupracuje s Německým institutem pro výzkum textilu a vláken již několik let, což vedlo jednoho dne k myšlence vyrobit hůl z obnovitelných zdrojů. V současné době je hůl zatím těžší než ty, které jsou vyrobené z uhlíku nebo hliníku. Konopí ale nabízí vynikající pevnostní hodnoty.

Na prvních 250 turistických holích vyrobených z konopí LEKI spolupracovalo s místním zemědělcem přímo ve švábském Albu, jehož konopné pole leží pouhých šest kilometrů od sídla společnosti LEKI v Kirchheimu. Semena byla zaseta v dubnu, sklizeň proběhla v září. Zatím se nejedná o průmyslovou výrobu. Hole jsou ručně vyráběné partnerem v Innsbrucku. Pomocí přírodní pryskyřice se konopná vlákna tvarují a zarovnávají. Finální úprava hole Hemp One Vario probíhá ve výrobním závodu společnosti LEKI, v Tachově v České republice.

Generální ředitel Matthias Hatt vysvětluje: "Hemp One Vario je podle našeho názoru nejudržitelnějším typem turistické hole, který je v současné době na světě k dispozici. Je to první hůl, která důsledně sleduje použití organických materiálů nahrazujících hliník, karbon, plast a polyester."

Projekt "Hemp" je součástí větší dlouhodobé vize udržitelnosti. Hlavním cílem je vývoj udržitelných technologií prostřednictvím základního výzkumu. V oblasti vybavení (hole, lyže, přilby) je otázka udržitelnosti velmi důležitá. Je obzvláště náročná kvůli materiálům a kompozitům používaným v tradiční konstrukce.

  • délka holí: 110 - 130 cm
  • průměr segmentů: 18 a 16 mm
  • aretační systém: Systém Speed Lock plus
  • trubka: HTS 6,5 LEKI Hemp Tec (kompozit na přírodním základu)
  • technologie CorTec: osvědčený materiál rukojeti s technologií s 27% obsahem přírodního korku
  • jádro rukojeti s 25% obsahem organických konopných vláken
  • přírodní řemínek ze lnu vyrobený v Německu
  • technické funkční části jsou vyrobeny z osvědčených materiálů s obvyklými standardy kvality LEKI
  • košík s 25% obsahem organických konopných vláken

 

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY