Please enable JS

NOVINKY

Tomáš Petreček expedice Muchu Chhish 2021, hole Leki ve výbavě


11. srpen 2021 / Ski/Outdoor
Tomáš Petreček vyrazil na pákistánský vrchol Muchu Chhish, součastí výbavy byly hole Leki, které  pomáhaly při stoupání. Expedice z pohledu Tomáše níže.
 
Dobrý den,
 
na začátku léta jsem odcestoval do Pákistánu na plánovanou expedici Muchu Chhish 2021 Czech Expedition. A to i díky Vaší pomoci a podpoře, které si velmi vážím. Naším cílem byl světový prvovýstup na vrchol pákistánské hory Muchu Chhish (7 453 m). Na jejímž vrcholu ještě nikdy nikdo nestál!
 
 
Zde jsou hlavní momenty expedice:
 
Všech pět členů týmu zahájilo finální výstup s předpokládanou délkou osmi dnů. Po prvním dnu ve výšce 5100 m, zhodnocení situace a svých možností, se od nás odpojila trojice Janák, Dubský a Husták a vrátila se zpět do základního tábora.
Horolezec Pavlem Kořínkem a já jsme pokračovali dál v lezení. Po třech náročných dnech se nám podařilo vystoupat do výšky 6 600 m, dál nás vysoká sněhová bariéra bohužel nepustila.
 
 
V kombinaci s 65 stupňovým svahem byl jakýkoliv pohyb téměř nemožný a museli jsme sestoupit do základního tábora. Nebylo to však ideální, jak jsme si bláhově mysleli – tři dny, obtížný sestup „na raka“, tedy pozadu, popřípadě slaňování stěnou za doprovodu občasných lavin, traverzu ledopádu a padajících kamenů. 
 
 
Vše ale dobře dopadlo, jsme v pořádku, plní zážitků, nových zkušeností a téměř bez zásob adrenalinu v těle. Ty jsme nechali ve stěně Muchu Chhish.

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY