Please enable JS

NOVINKY

Technické problémy vyřadily Filipa Adela z boje o pódium na Malevil Cupu


3. červen 2024 / Bike

Déšť a bláto doprovázely jubilejní 25. ročník Malevil Cupu. Po téměř čtyř a půl hodinách boje v extrémních podmínkách se z vítězství radoval Martin Stošek (Canyon Sidi). Filip Adel (Superior Team) vinou technických problémů závod nedokončil.

I přes nepříznivé podmínky a vytrvalý déšť se na start Malevil Cupu postavila více než tisícovka závodníků ze 13 zemí. O vítězi nejprestižnější 100km trasy se tradičně rozhodovalo v nejdelším stoupání na kopec Hvozd. Tam k útoku zavelelo duo závodníků Canyon Sidi, Stošek se Stutzmanem. V té chvíli se již Filip Adel potýkal s technickými problémy s brzdami.

"Letošní Malevil si za rámeček nedám. Na závod solidně zapršelo a teď už vím, že Lužický hory jsou plný jemnýho písečku, který funguje jako dokonalý brusivo a pokud člověk nemá metalický destičky, tak na tom 4 a půl hodiny prostě nedá. Byl jsem teda přesvědčený o tom, že to dám, takže jsem tam s celkem klidným svědomím nechal organický, který mám vyzkoušený i v blátivých závodech. Sobotní podmínky byly ale ještě trochu jiný level. Destičky ubývaly a pístky vyjížděly čím dál víc, tak mi začly přibržďovat kola, ale zároveň to už ve sjezdech nebrzdilo tak, jak bych potřeboval,“ popisoval Filip svoje problémy, se kterými se potýkal už od poloviny závodu.

Přesto se snažil nevzdávat a ještě se dokázal dotáhnout do skupinky bojující o pódium: „Bylo to trochu psycho, ale i přes to jsem se výkonnostně cítil dobře a za občerstvovačkou na Myslivnách jsem dojel do dvojice, která jela o třetí místo. Do cíle to bylo 15 kilometrů, když mi v jednom z klesání praskl pístek a brzdy odešly úplně. Následující zatáčku už jsem nebyl schopný projet a bylo vyřešeno. Pokračovat dál bez brzd by bylo nesmyslný riziko. Podmínky byly extrémní, ale vím, že se tomu dalo předejít a můžu si za to sám. Odstoupit po 4 hodinách v dešti a blátě kousek před cílem bude pro mě asi dostatečný ponaučení,“ zpytoval svědomí Filip.

Foto: Miloš Lubas

Výsledky Malevil Cup 100 km 2024:
1. STOŠEK Martin (Canyon Sidi MTB) 4:25:44
2. STUTZMAN Marc (Canyon Sidi MTB) (SUI) 4:25:46 0:00:01
3. STIEBJAHN Simon Singer Racing Team GER 4:33:00 0:07:15

ADEL Filip (Superior Team) DNF

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY