Please enable JS

NOVINKY

Richard "Gaspi" Gasperotti jako první e-biker na světě projel Stěnu smrti


14. červenec 2023 / Bike

"Bolelo to, ale zvládl jsem to," byla první slova Richarda Gasperottiho, vůbec prvního e-bikera na světě, který sjel zeď smrti. Svou rekordní jízdu absolvoval na elektrokole Mondraker poháněném elektromotorem od společnosti Bosch eBike Systems.

Stěna smrti je stará pouťová atrakce vyrobená ze dřeva a postavená ve tvaru obřího sudu, po jehož vnitřním plášti jezdí pro pobavení diváků kaskadéři na motocyklech.

Francouzská skupina nového cirkusu Mur De La Mort tuto atrakci obnovila a jezdí po světě. Biker Richard Gasperotti oslovil kolektiv během jeho několikadenní zastávky v Praze.

"Jízdu na Zdi smrti jsem chtěl vyzkoušet už jako malý kluk, když jsem viděl obrázky této atrakce," říká biker, který se v minulosti nechal na kole táhnout po dráze za motocyklem a dosáhl světového rychlostního rekordu 211 km/h. "Nikdy jsem si však nedokázal představit, jak náročná bude jízda na Stěně smrti," dodává extrémní sportovec známý jako Gaspi. V minulosti také sjel šest činných sopek nebo zdolal na kole olympijskou bobovou dráhu v Sarajevu.

Zatímco pokročilí cirkusoví jezdci se na svých motocyklech prohánějí po kolmých stěnách, aniž by se drželi řídítek a někdy i se zavázanýma očima, Gaspi zažil čtyři těžké pády, než se mu podařilo oslavit několik jízd bez pádu. "Normálně trvá asi půl roku, než se naučíte jezdit na stěně smrti tak jistě, že můžete začít přidávat další triky. Gaspi se to naučil za jedno odpoledne, má můj respekt," říká vedoucí skupiny Raoul, který se této nebezpečné disciplíně věnuje už přes třicet let.

"Nejtěžší bylo přepnout vnímání z horizontálního na vertikální. Je to úplně jiné vnímání reality. Druhou výzvou je extrémně kluzký povrch dřevěných stěn. Při jedné jízdě mi podklouzlo přední kolo a já spadl ze tří metrů na záda," říká biker, který brzy po několika pokusech získal jistotu a začal rutinně kroužit. Neustálé šlapání do pedálů navíc činilo jízdu velmi náročnou na rovnováhu, protože točení klikami každou chvíli narušovalo jezdcovu stabilitu. Při přechodu z horizontální na vertikální jízdu také hrozilo vysoké riziko nárazu pedálu o dřevěnou stěnu.

Artistická skupina Le Mur de la Mort (Zeď smrti) navazuje na slavnou pouťovou tradici z 50. let a je posledním představením svého druhu ve Francii. Představení Mortel Jus de Mortel kombinuje cirkus, divadlo, pouťovou parádu a život v zákulisí.

Původní Zeď smrti pochází z roku 1930 a byla postavena ve Spojených státech, kde se tato atrakce zrodila. Historie je zamlžená, ale do Evropy se jeviště dostalo až po několika letech.

Prošla několika rodinami, Abbinovými, Coutardovými, Romanovými, Riviérovými a možná i dalšími, než svou bohatou pouťovou historii ukončila u Adriena Lapoumeroulie, který ji na sklonku své kariéry prodal dvěma ambiciózním mladým divadelním hercům, kteří si na ní brzy vylámali zuby.

Kolem roku 1990 byl uskladněna ve stodole v regionu Auvergne, opuštěná a ponechaná hnilobě, až jí téměř náhodou zachránili před zapomněním a zkázou tři přátelé. Po vysušení trvalo pět let, než Stěna smrti získala zpět svůj původní lak. Nadšenci poté obnovili dřevěný povrch a zrenovovali kovovou konstrukci.

Zároveň ji vzhledem k jejímu vysokému stáří a originalitě provedení zařadili na seznam historických památek.

Původní přístupové rampy musely být nahrazeny dvěma schodišti lešenářského typu, aby se zvýšila kapacita hlediště z 50 na současných 110 diváků, což podle moderních měřítek stále nabízí téměř komorní podívanou. V současné době se jedná o jednu ze tří posledních existujících stěn smrti na světě.

Co dodat? Gaspi je prostě borec a jsme rádi, že mu při jeho výkonech pomáhají produkty značek Bikeworkx, Goodyear a POC.

Biker: Richard GASPI Gasperotti
Foto: Miloš Štáfek
Video/Edit: Jakub BIG BUBA Ouvín
Text: Adam PIRATE Maršál
Velké poděkování patří: Le Mur de la Mort CREW     www.lemurdelamort.com

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY