Please enable JS

NOVINKY

POC brýle Aspire


3. květen 2021 / Bike

ASPIRE

Model Aspire nabídne prakticky vše, co si od špičkových brýlí můžeme přát.

A to včetně nepostradatelného stylu, byl to totiž pravě POC, komu se již před lety povedlo udělat z rozměrných jednolitých zorníků vyloženě módní záležitost. Kombinace lehkého „retra“ z hlediska základního tvaru a naproste moderny, již představuji použité technologie, včetně skel od renomovaného výrobce Carl Zeiss – to zkratka funguje a v případě Aspire jde o jeden z nejoblíbenějších modelů v kolekci POC, a to i mezi profesionálními závodníky.

Podobně jako u přileb švédského výrobce, také u jeho brýlí platí, že si je nespleteme se žádnými jinými. Jaký je přinos velkoplošných jednolitých zorníků? Za prvé je to logicky dokonala ochrana oči před větrem i při jízdě vysokou rychlosti a za druhé – z velké plochy skel vyplývá fakt, že nám rámeček brýlí nijak nepřekáži ve výhledu, což možná ocení ještě vice bikeři než silničáři. Obrubu, v tomto případě navíc poměrně tenkou a částečně transparentní, totiž při jízdě vůbec nevnímáme. Navíc je i odolná vůči mechanickému poškozeni, neboť je vyrobena z osvědčeného Grilamidu, přičemž je skoro neuvěřitelné, jak moc jsou brýle jako celek tvarově poddajné. Za velké plus považujeme provedeni sklopných bočnic, které mají plně nastavitelné pogumované konce, tudíž si můžeme „nožičky“ brýlí přesně vytvarovat v závislosti na šířce a zakřiveni naši hlavy. Také panty bočnic jsou vychytané a mají dvě před pružený krajní pozice, což nám pomůže ve chvíli, kdy si za jízdy jednou rukou sundáváme brýle a strkáme je do kapsy, či naopak, pokud je vyndáváme se sklopenými bočnicemi a chceme si je nasadit na obličej. Nožičku stačí vychýlit a ona se už samovolně vyklopí (či sklopí) do požadované krajní polohy. Nánosník zde sice není nastavitelný, ale jeho pryžová dosedací část je z hlediska rozevřeni i tvaru maximálně univerzální, což vlastněplatí i o brýlích jako celku.

Tím z našeho pohledu nejzásadnějším jsou ale především skla pocházející od společnosti Carl Zeiss. U testovaných brýlí měla velmi příjemné modro hnědé kouřové zabarvení a disponovala filtrem kategorie 3, tudíž se jedna o variantu určenou primárně do slunečného počasí. Skla mají ochranu proti roztříštění i poškrabaní, přičemž především druhou jmenovanou jsme skutečně měli šanci posoudit. Funguje totiž znamenitě a během našeho testování se na sklech neobjevil sebemenší škrábanec, přestože nám brýle jednou dokonce upadly na zem. Špičkova drahá skla tedy znamenají jasný přinos, a to nejen v odolnosti vůči mechanickému poškozeni, ale především z hlediska našeho viděni. Zorníky Carl Zeiss disponuji technologii Clarity zvyšující kontrast povrchu, mají tedy rozjasňující efekt, což jsme uvítali například v okamžiku, kdy jsme na silničním kole vjeli do lesního úseku s rozbitým asfaltem. Zorníky lze navíc poměrně snadno vyměňovat, jejich usazeni v rámečku je však maximálně jisté.

 

Brýle POC Aspire stoji v testované variantě 4 990 korun. V nabídce je samozřejmě řada provedeni s různými barvami obruby a odlišným zatavením či zabarvením skel.

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY