Please enable JS

NOVINKY

Mizuno Trail Running Cup prosincový závod


29. listopad 2020 / Run/Indoor

Nejstarší český maraton z Prahy do Dobříše bude letos mikulášský. A dvoudenní!

 

Tak přece! Nejstarší český maraton Praha-Dobříš s historií od roku 1908, obnovený loni jako součást Mizuno Trail Running Cupu, se i letos poběží. Namísto poloviny října jako mikulášský v sobotu i neděli 5. a 6. prosince, respektujíc všechna nezbytná hygienicko-bezpečnostní pravidla. Termín stvrzen pouhé dva týdny předem, překotná doba si žádá akční řešení.

 

„Nechceme nic uspěchávat, samozřejmě myslíme na zdraví. Ale za současných podmínek jsme schopni ho uspořádat. Ve složité době chceme nabídnout běžcům hlavně zážitek, o něj půjde tentokrát opravdu mnohem víc než o absolutní výkon,“ říká Martin Dvořák, ředitel seriálu, který nabídl půlmaraton v Českém lese ještě jako jeden z posledních velkých závodů před vypuknutím podzimní covidové vlny.

Závodní scénář nebude mít tentokrát klasickou podobu. Ale ani nepůjde o anonymní online přebor. Něco mezi. Maximálně možný hybrid. Běžci se vydají v daném časovém okně – otevřeném po oba víkendové dny - individuálně na značenou trať se dvěma občerstvovacími stanicemi a cílovou branou. Změří se jim čas, dostanou účastnickou medaili, ale ihned opustí zázemí. Výsledky a ceny dostanou dodatečně – esemeskou a poštou.

V současnosti je přihlášeno 122 běžců, z nichž většina směřovala tréninkové úsilí k původnímu termínu 19. října. „Věříme, že přijdou i teď a k nim se přidají i další, kteří teď našli nový termín,“ přeje si Dvořák a jeho pořadatelský tým. Přihlášky jsou otevřené na www.sportovniservis.cz.

Startovat se bude stejně jako loni od Branických ledáren s podporou, teď ne výstřelem, Zdeňka Kováříka, místostarosty Prahy 4. Tam u prezentace přeberete startovní číslo jako obvykle. A vyrazit můžete sami kdykoliv mezi osmou a jedenáctou (na doprovodnou desítku z Kytína od dvanácti hodin). Pořadatelé poprvé využijí moderní aplikaci Orgsu.com, díky níž budou mít přehled o pohybu závodníků na trati a změří v ní časy. Účastníkům ukáže i trasu. Pokud se nechcete svazovat technologiemi, není nutné se do ní zalogovat, obstarají to tu za i bez vás.

A vám postačí vlastní hodinky, pořadatelé si vás „povedou“ sami v kontrolních bodech trati. Dva bufety nabídnou pouze balenou vodu, tablety, gely, tyčinky nebo banány si každý nese vlastní. Do cíle je potřeba se dostat do 16 hodin, proto by ti pomalejší měli počítat s časnějším startem. Organizátoři převezou do cíle u zahradní restaurace Baška věci na převlečení. Ale na rozdíl od loňska nemohou zajistit přepravu autobusy zpět do Prahy. Je tedy nutné využít doprovodu v autě, anebo se pak vydat vlakem či autobusem.

Trať vede podél Vltavy, za Zbraslaví protne golfové hřiště v Lipencích a vystoupá na vrchol Cukráku. Odtud se s mírnou změnou oproti loňsku vyšplhá v Černolicích k Brdskému hřebeni a po něm přes vrchol křížové cesty v Mníšku dovede běžce až na kraj Dobříše. Povětšinou vede lesem, dvakrát přeběhne silnici. „Budeme se snažit hlídat průjezdy vozidel, ale nemůžeme na dva dny zavřít dopravu, takže prosíme všechny o zvýšenou opatrnost a ohleduplnost,“ vyzývají pořadatelé.

Vyladit formu na maraton za aktuální situace především s ohledem na termínovou nejistotu se jeví téměř nemožné. Možná o to větší výzva před účastníky stojí a na druhou stranu, nemusí se stresovat nenaplněním časových předpokladů. Jen si zkrátka užít tu úžasnou běžeckou štrapáci. Vždyť letos těch šancí v tuzemsku bylo pomálu – však padla Praha, Stromovka i třeba Třeboň.

Závod přinese také obvyklou bodovou porci do celoročních žebříčků MTRC, jehož finálový sedmý podnik Motolské jamky, kros na 10 km na golfovém hřišti, se posouvá na 19. prosince.

 

Více informací také na www.trailrunningcup.cz a na facebooku akce

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY