Please enable JS

NOVINKY

Jan Jobánek a Filip Adel uspěli se svými týmy v závodě extrémních štafet Red Bull Dolomitenmann


15. září 2022 / Bike

Druhý zářijový víkend je tradičně vyhrazen extrémnímu závodu čtyřčlenných štafet Red Bull DolomitenMann, který hostil svým již 35. ročníkem rakouský Lienz. Na startu nechyběli ani závodníci Superior Teamu. Filip Adel s týmem ŽSD Slovensko získal celkové 11. místo (vítězství mezi amatérskými týmy), když 8. čas zaznamenal ve své disciplíně. Jan Jobánek se svými parťáky pod vlajkou ASS Brno create@assets za Filipovým týmem zaostali jen o jedno místo a skončili 12. I Honzovi Jobánkovi se na jeho úseku dařilo a mezi bikery skončil desátý.

D

Štafetu při závodě Red Bull Dolomitenmann rozbíhají klasicky běžci do vrchu, ti ve výšce téměř 2500 metrů nad mořem předávají paraglidistům. Na bajkery poté čeká brutálních 33 kilometrů s převýšením 1650 výškových metrů. Do cíle na náměstí v Lienzu, po absolvování jízdy v divokých vodách řek Drávy a Iselu, dobíhají se svojí lodí kajakáři.

Biková trať Dolomitenmanna se těžko přirovnává k jakémukoliv jinému závodu. Je to extrém od začátku až do cíle. Ihned po startu se proti vám postaví téměř hodinové stoupání, potom se vrháte do prudkého dvacetiminutového sjezdu, který vede zčásti kolmo dolů po sjezdovce a zčásti po technickém singletracku. Během celé trati je důležité dobré rozvrhnutí sil a ve sjezdu neudělat chybu.

„Cílem našeho týmu ASS Brno create@assets bylo zaútočit na pódium mezi amatérskými týmy. Já sám jsem byl zvědavej, jak se mi bude dařit v porovnání se světovou bikovou elitou na trati, která mi parádně sedí. Štafetu jsem po úvodních dvou úsecích dostával až poměrně na zadních pozicích, ale hned od začátku stoupání jsem cítil, že mi to v kopci táhne a předjížděl jsem jednoho soupeře za druhým. Na vrcholu Hochsteinu mi v rezervoáru sil už moc nezbývalo a věděl jsem, že jsem tam nechal všechno. Sjezd jsem už jel relativně na jistotu s vědomím, že případná chyba by nebolela jen mě, ale i celý tým. Kajakáři Kamilu Mrůzkovi jsem předával v kontaktu s nejlepšími amatéry, takže za mě spokojenost,“ hodnotil závod Jan Jobánek.


Se svým výkonem byl spokojený i Filip Adel, přestože dlouhý kopce po širokých cestách a individuální starty nejsou zrovna jeho oblíbená disciplína. „V úvodní části se mi podařilo docvaknout Albana Lakatu, který startoval těsně přede mnou a s ním jsem pak absolvoval v podstatě celý úsek. On, jako zkušený místní matador, byl zárukou dobrého tempa a vzájemně jsme si určitě pomohli k lepšímu času. Trať je tady opravdu extrémní, trpí závodník i materiál. Kvůli pekelnýmu sjezdu jsem zvolil fulla, na kterýho bylo opět spolehnutí. Jsem rád, že jsem si ověřil, že výkonnost týden před mistrovstvím světa je dobrá, i když v Dánsku nás čeká úplně jiný profil trati,“ komentoval závod Filip Adel.

Celkové výsledky Red Bull Dolomitenmann 2022:

1. Kolland Topsport Professional (INT) Patrick Kipngeno, Chrigel Maurer,Hector-Leonardo Paez-Leon, Lukas Kubrican 04:06:08
2. ELK (INT) Francesco Puppi, Aaron Durogati, Andreas Seewald, Gerhard Schmid 04:08:50
3. Kolland Topsport Future (INT) Henri Aymond, Martin Stofner, Fabian Rabensteiner, Martin Unterthurner 04:19:51

11. ZSD Slovakia (CZE) Tomas Buryska, Jakub Rott, Filip Adel, Jan Mrazek 04:46:16
12. ASS Brno create@assets (CZE) Matej Zima, Premysl Gilar, Jan Jobanek, Kamil Mruzek 04:47:31

Výsledky Red Bull Dolomitenmann 2022 MTB:

1. Seewald Andreas (GER) 01:37:54
2. Paez-Leon Hector-Leonardo (COL) 01:41:07
3. Rabensteiner Fabian (ITA) 01:42:54
4. Schupfer Simon (AUT) 01:45:33
5. Geismayr Daniel (AUT) 01:45:38
6. Porro Samuele (ITA) 01:46:34
7. Kaufmann Markus (GER) 01:46:45
8. Adel Filip (CZE) 01:47:55
9. Lakata Alban (AUT) 01:48:02
10. Jobanek Jan (CZE) 01:50:36

 

Web: www.superiorteam.cz
Facebook: https://www.facebook.com/SuperiorTeamCZ/

Instagram: www.instagram.com/superior_mtb_team/
 

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY