Please enable JS

NOVINKY

Filip Adel si připisuje vítězství v Českém poháru na Dolní Moravě


11. červen 2024 / Bike

Na náročné horské trati v okolí Králického Sněžníku se jel třetí závod nejvyšší domácí MTB maratonské soutěže. Ten byl zároveň zapsán v kalendáři UCI v kategorii C2 a účastnili se ho kromě českých reprezentantů také jezdci z Rakouska, Polska, Německa a Slovenska. Na startu se objevili ale i japonští závodníci. Čtyři a půl hodiny v závodě strávil nejrychlejší muž Filip Adel (Superior Team), jenž zdolal druhého v pořadí Tomáše Višňovského (MTBiker Team) o tři a půl minuty. Na stupních vítězů je doplnil polský jezdec Karol Rožek (Global Orbea MTB Team). Jan Jobánek (Superior Team) závod dokončil po pádu jako 13.

Na 90 kilometrů dlouhou trať s převýšením 3 000 m se elitní muži vydali již v 7:00 a hned úvodní stoupání po sjezdovce napovědělo, kde ve startovním poli můžeme hledat favority. Na špici závodu se usadila trojice jezdců Adel, Rauchfuss a Višňovský. Zejména Slovák Višňovský byl v úvodu závodu aktivní. O vítězi se ale rozhodlo až v druhé polovině závodu, v nejtěžších výjezdech na masiv Králického Sněžníku.

„Tenhle závod je extrémně náročný, je potřeba mít výkonnost, ale zároveň nechybovat v technice. Podle očekávání se to hned v prvním stoupání a následným singlu pořádně nadělilo. Vepředu jsem zůstal pouze s Markem Rauchfussem a Tomášem Višňovským. Hlavně Tomáš tlačil ve výjezdech pořádně na pilu a jel takový tempo, ze kterého Marek odpadl. Ještě se dokázal dotáhnout, ale následně chyboval v jednom ze sjezdů, defektil zadní kolo, takže jsme zůstali definitivně na špici sami. Ve stoupání po 70 km jsem cítil, že má Tomáš slabší chvilku, tak jsem podržel vysoký tempo a během chvíle si vybudoval náskok. Ve sjezdech jsem se snažil jet na jistotu, ale i tak jsem několikrát něco trefil, materiál mě ale naštěstí podržel. Z vítězství mám obrovskou radost, vyhrát v podstatě jakýkoliv závod je rok od roku těžší,“ řekl v cíli Filip, který si tak připsal své první letošní velké prvenství.

Foto: Jan Brychta

Výsledky ČP Dolní Morava 90 km 2024:
1. Adel Filip (Superior Team) 4:31:09
2. Višňovský Tomáš (MTBiker Team) 4:34:44 + 0:03:35
3. Rożek Karol (Global Orbea MTB Team) 4:36:01 + 0:04:52
4. Neradil Vojtěch (JK ANIMALS MTB TEAM) 4:44:46 + 0:13:37
5. Horák Ondřej (D2mont Merida Cycling Team) 4:47:06 + 0:15:57
13. Jobánek Jan (Superior Team) 5:11:27 + 0:40:18

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY