Please enable JS

NOVINKY

Filip Adel dojel druhý na gravelové MČR premiéře


17. srpen 2022 / Bike

Historicky první český šampionát na gravelu se uskutečnil v Hlinsku. Titul slavil domácí Marek Rauchfus (Česká spořitelna Accolade), který v závěru udolal Filipa Adela (Superior Team). Jan Jobánek dokončil gravelovou mistrovskou premiéru jako pátý.

Na 54 kilometrů dlouhé trati se do soubojů o mistrovské tituly zapojili elitní muži, zejména specialisté na MTB, ale také cyklokrosaři. Jezdce neodradilo ani deštivé počasí, které v den závodu panovalo a na startovní čáře se na premiéru objevila překvapivě hojná účast celkem 67mi "štěrkoletců".

Krátce po startu závodu se ve stoupání po louce a prvních technických lesních úsecích odpoutala vedoucí čtveřice ve složení Adel, Rauchfuss, Mayer a Paprstka. Marek Rauchfus si útok naplánoval do nejtěžšího sjezdu zhruba v polovině trati a podařilo se mu získat drobný náskok na Filipa Adela. Ten se potom výbornou stíhací jízdou dokázal pár kilometrů před cílem dotáhnout zpět za Markova záda, v závěru již na něj ale nestačil.

„Závod jsem měl za barákem, takže jsem poslední týden trávil v podstatě celý na trati. Navíc gravelový obutí na svým X-Roadu normálně vůbec nevozím, takže jsem si to chtěl hlavně ošahat, jak se to bude chovat. Jízdní styl je dost odlišný oproti tomu, na co jsem zvyklý z fulla. Jsou úseky, kde gravel prostě letí, ale pak přijdou místa, kde je potřeba být ve střehu a jet hodně hlavou,“ popisoval Filip Adel přípravu na domácí závod. „Sobotní podmínky mi seděly, cítil jsem se dobře, a když jsme po pár kilometrech zůstali na čele ve čtyřech, tak jsem si chtěl hlavně ohlídat sjezdy, abych někde zbytečně nedefektil. I tak se mi povedlo něco zadkem trefit, ale mlíko si s tím naštěstí poradilo. V polovině závodu přišly na řadu těžký výjezdy a nejnáročnější sjezd, ve kterým mi Marek Rauchfuss o nějakých 20 vteřin odskočil. Pak se z toho stala časovka a manko jsem umazával asi 10 kilometrů. Pár kilometrů před cílem jsem to ještě dvakrát nástupem zkusil, ale Mára byl ve střehu a nic z toho nebylo. Závěrečný sjezd jsme letěli na mokrý trávě padesátkou a do těsnýho souboje se mi moc nechtělo. Pozičně jsem najel do předposlední zatáčky dost špatně, navíc jsem ještě na nerovnostech vycvaknul, takže jsem si to v závěru prohrál spíš sám. Byla to povedená akce, závod a boj s Márou o titul jsem si užil. Navíc po těch pár dnech na gravelu můžu říct, že už mám pro tuhle disciplínu trochu větší pochopení:),“ řekl v cíli Filip.

Celkové výsledky MČR gravel Hlinsko 54km 2022:
1. Marek Rauchfuss (Česká Spořitelna- Accolade) 1:41:56
2. Filip Adel (Superior Team) 1:42:03 +00:07
3. Tomáš Paprstka (Bikeaction - Rocky Mountain) 1:44:47 +02:51
4. Daniel Mayer (KC Hlinsko) 1:45:42 +03:46
5. Jan Jobánek (Superior Team) 1:45:54 +03:58

Web: www.superiorteam.cz
Facebook: https://www.facebook.com/SuperiorTeamCZ/ Superior Team
Instagram: www.instagram.com/superior_mtb_team/

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY