Please enable JS

NOVINKY

Rigoberto Urán se na konci letošní sezóny rozloučí s profi pelotonem


16. únor 2024 / Bike

Je to oficiální. Rok 2024 je Rigovou poslední sezónou. Kolumbijská superhvězda oznámila odchod do důchodu.



Rigoberto Urán oficiálně oznámil, že na konci sezony 2024 ukončí kariéru. Posledních devět let byl Rigo hvězdou a inspirací UCI World Tour stáje EF Education - EasyPost a ambasador značky POC. Rigovy obrovské úspěchy na kole, mezi něž patří olympijská medaile (stříbro z LOH 2012), stupně vítězů na Tour de France a Giru d'Italia a etapová vítězství na všech třech Grand Tours, zůstávají nezapomenutelnou památkou na jeho závodnické období. Během své devatenáctileté profesionální kariéry Rigo ukazoval cestu jihoamerickým cyklistům a získal si miliony fanoušků, když se z těžkého mládí v kolumbijském Urrao dostal až na vrchol mezinárodní superhvězdy.

Nyní přišel čas na Rigův další počin.

"Jako cyklista si myslím, že nastal čas říct: dojeli jsme ke konci," řekl Rigo v rozhovoru pro tým před Tour de Colombia. "Trvalo mi dlouho, než jsem k tomuto rozhodnutí dospěl. Je to něco, o čem jsem dlouho a usilovně přemýšlel. Pravdou je, že je to děsivé. Cyklistika mi dala v životě všechno. Téměř 23 let bylo mým cílem vstát, nasnídat se a jet na kole. Byl jsem součástí týmu, který mě vozil na velké závody po celém světě. Teď to skončí."

Rigo neusíná na vavřínech. Ve své vlasti je nyní národním hrdinou, o jeho životě vznikl 80dílný televizní seriál, má vlastní značku oblečení, gran fondos, restaurace a miliony sledujících na Instagramu. Svou bezbřehou energii brzy zaměří na své podniky a rodinu. Nejdřív však bude závodit v letošní sezóně venku.

"Budu se snažit si to užít, vydat ze sebe to nejlepší a jet každý závod, jako by byl můj poslední," řekl Rigo. "Letošní sezóna bude poděkováním, velkým poděkováním. Mám jen vděčnost za tým, za všechny lidi, za všechny ty spousty trenérů a spousty jezdců, kteří mi v uplynulých více než dvaceti letech vždy pomáhali."

"Naše vděčnost Rigovi je obrovská. Pro ty, kteří ho znají, Rigovo skutečné hrdinství vždy zářilo mimo záběry kamer. V autobuse je aurou klidu před těmi nejnapínavějšími závody, připíná si čísla a leští boty se stejnou pečlivostí, jakou se naučil jako junior, vždy připraven prolomit napětí vtipem nebo reggaetonovou skladbou. Když přijde čas, prohodí s vámi rázné slovo o taktice a pak se celý tým soustředí na cestu před sebou."

"Rigo mi bude chybět," pokračuje zakladatel a výkonný ředitel EF Pro Cycling Jonathan Vaughters. "Rigo bude chybět celému týmu. Je základem toho, co jsme vybudovali. Samozřejmě se mu bude dařit i v důchodu a jsem si jistý, že si najde způsob, jak vyjádřit svou vášeň a osobnost mimo závodění. Bude nám však chybět jeho charisma a vůdčí schopnosti. Rigo je bezpochyby skvělý cyklista. Ale to, co ho v našem týmu dělalo výjimečným, je, že je také skvělý člověk."

Když Rigo mluví, jezdci mu naslouchají, protože svá slova vždy podpořil činy. Když se náš tým v roce, kdy skončil druhý na Tour de France, téměř rozpadl, dodržel smlouvu, přestože byl uvolněn, aby si hledal jiné týmy, a pomohl zahájit novou éru EF Education First.

"Co chceme pro naše děti? Aby sportovaly a aby se učily," řekl Rigo. "Během těch úžasných let s EF Education First jsme vytvořili tým, který lidé milují, který rozveseluje přenosy. Možná nevyhráváme nejvíce závodů, ale jsme velmi konkurenceschopný tým, velmi příjemný tým, který dává pelotonu hodně radosti."

Rigo si opakovaně bral pod svá křídla mladé sportovce, hostil desítky rychlých mladých Kolumbijců, když se poprvé vydávali do Evropy, a projevoval jim stejnou laskavost jako jemu.

Když bylo Rigovi 14 let, jeho otce zabili příslušníci polovojenských jednotek. Rázem musel živit rodinu. Místo toho, aby se snažil pomstít, přerušil kruh násilí, prodával losy, aby si vydělal na živobytí, a veškerou svou energii vložil do sportu, který sdílel se svým otcem. Místní cyklistický klub si všiml jeho odhodlání a pomohl mu na cestě. Později, když se poprvé vydal závodit do Evropy, adoptovala ho italská rodina, která se o něj starala, když byl na dně, a fandila jeho prvním úspěchům. Během své kariéry navázal skvělé vztahy se svou i další generací závodníků a vždy projevoval úctu ke svým kolegům, od soigneurů přes mechaniky až po superhvězdy, které vyhrávaly závody.

Rigoberto Urán je pro všechny vzorem.

"Když se setkám s pětiletým chlapcem, který mi řekne: 'Rigo, inspiruješ mě, abych byl lepším člověkem', má to pro mě velkou váhu," řekl Urán. "Kdo by to byl řekl, že ten chlapec, v Urrao, s takovým příběhem, ten tvrdě pracující chlapec vržený do dospělosti může být inspirací pro tolik lidí. Opravdu, pokud člověk dokáže někomu pomoci změnit návyk, zlepšit jeho život, myslím, že udělal velký kus práce."

Skvělá práce, Rigo. Tvé místo v autobuse se bude příští rok zdát prázdné, ale ty nás budeš inspirovat navždy.

Zdroj: efprocycling.com

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY