Please enable JS

NOVINKY

Všechny cesty vedou do Říma - začíná Giro d'Italia


3. květen 2024 / Bike

Cyklistická stáj EF Education-EasyPost cílí na etapová vítězství na Giro d'Italia. V sobotu se 4. května startuje kopcovitou etapou kolem Turína cyklistický závod Giro d’Italia. Peloton po třech týdnech dojede do Říma.

Na startu nebudou chybět Simon Carr, Alexander Cepeda, Stephen Chaves, Stefan de Bod, Mikkel Honoré, Andrea Piccolo, Georg Steinhauser a Michael Valgren v barvách stáje EF Education – EasyPost.

Třítýdenní cesta napříč Itálií bude vyplněna mnoha nástupy mladých závodníků i ostřílených matadorů s cílem získat etapová vítězství.

Esteban Chaves už v minulých ročnících na Giru třikrát uspěl. Kolumbijský závodník miluje  Giro nejvíce ze všech Grand Tours a jistě bude povzbuzovat své týmové kolegy k útoekm ze špice, kdykoli bude šance na úspěch. Esteban zahájil svou evropskou profesionální kariéru v Itálii a měl tu čest obléci růžový dres vedoucího závodníka. Zažil i stinné chvíle, když byl jako mladý závodník účasten kolize během závodu.

"Giro je čistá cyklistika“, říká Esteban. "Je odlišný od ostatních závodů, je totiž romantičtější. Itálie mi dala ty nejlepší, ale i ty nejhorší zážitky mé závodní kariéry. Jeho atmosféra je pro tedy opravdu speciální. Mám pro Giro velkou slabost. Všechny změny počasí během etap, v pelotonu není žádná kontrola. Víc to bolí a závodit zde je velmi emotivní. Na Giru je všechno o „grinta“, jak říkají Italové.“

 

Andrea Piccolo vyrostl při sledování etap, v nichž hrdinové stoupající v Dolomitech a Alpách závodili o vavříny v jeho vlasti. Vyrážel na své první vyjížďky na kole a snil o závodech po boku slavných jezdců. Teď se chystá na své první Giro d'Italia.

"Být na startu je pro mne velmi vzrušující“, říká Andrea. " Zejména pro mne, Itala. Giro je jeden z největších závodů na světě, ale pro nás to je náš závod. Moc dobře si pamatuji sledování u televize a přemýšlení, že chci být též na startu. Nyní mají moji rodiče a přátele možnost mne sledovat a volat „To je náš Andrea!“. Jsem na to hrdý."

Největší Andreův sen má podobu etapového vítězství. Tento ročník 3400 kilometrů dlouhé trasy slibuje veliké závodění, s kratšími a napínavějšími etapami, než jaké se objevovaly v minulých ročnících. To by mohlo Andreovi a jeho kolegům ze stáje vyhovovat. Budou chtít využít každé šance, ať se pojede po drsným pobřeží Ligurie do Luccy, skrze Apeniny do Neapole a či při překonávání průsmyků na cestě k Jadranu, k jezeru Garda, v Dolomitech či Alpách. Na dramatický závěr se můžeme těšit i v Římě ve stínu Kolosea.

"Tento závod by měl vyhovovat všem jezdcům naší stáje,“ říká Esteban Chaves. "Bude to krásný, těžký závod a vytvoříme si mnoho příležitostí k zisku etapy. Giro je nevyzpytatelné, zejména v případě změn počasí, které mohou být opravdu šílené. Ale všichni jsme připravení podat maximum.“

Georg Steinhauser se nemůže dočkat. Pro tohoto německého závodníka je letošní ročník premiérou na Grand Tours. Ač nervózní, je odhodlaný ukázat, co umí.

"Přirovnal bych to trochu k pocitu, který jsem měl ve škole, když musíš zvládnout test a víš, kolik jsi věnoval přípravě na něj,“ říká Georg. "Jen přemýšlíš. Učil jsem se, jsem dobře připravený. Teď jsem tady, abych dokázal, že ta příprava nebyla marná a uvidím co přijde teď. Nemám se nač vymlouvat, na této vrcholné úrovni už závodím dva roky. Když to zvládli jiní, zvládnu to taky. Rád bych se blýskl vítězstvím v etapě, ale jsou to i velké zkušenosti, které během následujících tří týdnu získám. Chci se dostat do Říma."

Stejné ambice a myšlenky má i Andrea Piccolo. Na španělské Vueltě už držel dres vedoucího závodníka, ale doma v Itálii, na letošním Giro d'Italia to pro něj bude opravdový test v profi pelotonu. Na domácí půdě je to jiné, daleko dramatičtější.

„Je mi ctí stát na startu tohoto závodu,“ říká. "Trať bude obklopená fanoušky a všichni budou chtít italského závodníka v pelotonu podporovat. Nevím, jak chutná etapové vítězství na Giru, protože se mi to zatím nepodařilo. Ale jistojistě to bude velmi emotivní už jen vidět všechny fanoušky, přátele, rodinu, všechny Italy kolem trati.

Esteban ví, jak chutná etapové vítězství na Giru. Letos je odhodlaný vystoupat na nejvyšší stupeň znovu.

"Jsem hladový,“ říká. "V Itáli mám mnoho přátel, znám zdejší silnice a umím na nich vyhrávat. Vítězství v etapě bude důkazem, že ještě nepatřím do sportovního důchodu a soupeři se mnou musí počítat i nadále. Jsem profesionál. Když jsem zde, chci podat ten nejlepší výkon, jaký je v mých silách. Jsem výborně připravený, soustředěný na tento závod a věřím, že vítězství přijde.

Na Giro d'Italia se může přihodit cokoliv. Právě proto je tento závod tak vzrušující. Simon Carr je po vítězství na Tour of The Alps velmi dobře připraven na náročná italská stoupání a chce být mezi nejlepšími vrchaři. Alexandr Cepeda loni v jedné etapě dojel na třetím místě a letos chce být lepší. Stefan de Bod se soustřeďuje na časovku, bude aktivní v únicích a bude pomáhat svým týmovým kolegům. Mikkel Honoré vyniká v náročných kopcovitých etapácha na letošní Giro se nesmírně těší. Michael Valgren se vrací do závodů Grand Tour po havárii z rou 2022. Dán tvrdě trénoval, aby se dostal do formy na tento závod a touží ukázat, že je stále šampionem. S Estebanem, Andreou a Georgem tvoří vyvážený tým schopný jet na špici jakékoli etapy.

Jedna věc je jistá už dnes. Tým EF Education-EasyPost se chystá závodit až do Říma. Držíme všem jezdcům palce!

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY